top of page

KUTYATARTÁS TÉLEN

A hétvégi előrejelzés szerint beköszönt nem sokára a téli hideg. Több gazdiban is felmerülhet a kérdés, hogyan védje kedvencét a várható fagy ellen, egyáltalán szükséges-e?

BENT

Nagyon kicsi és a nagyon rövid szőrű kutyáknál nem árt, sőt inkább ajánlott egy mellény esetleg egy ruhácska. Ellenben egy közepes-, vagy annál nagyobb méretű kutyának meg se kottyan a hideg időjárás, még akkor sem, ha lakásban tartják őket. Séta közben intenzíven mozognak, így nem lehet túl nagy probléma. Ne engedjük őket, sokáig a hideg földön feküdni, vagy ücsörögni. Mozgassuk át kedvencünket, de semmiképp se hagyjuk órákig a hidegben.

KINT

A rövid szőrű, de nagyobb testű kutyák termetüktől függetlenül nem érzik jól magukat a kertben télen, ezért valahogy meg kell oldanunk, hogy a leghidegebb hónapokban fedél alá kerüljenek, ez lehet egy fészer, garázs, egy zárt fűtetlen előtér, a lényeg, hogy szélvédett, és a kinti hőmérséklethez képest valamivel melegebb legyen számukra.

Hosszú szőrű, nagytestű kutyáknak is mindenképpen biztosítsunk száraz, szélmentes búvóhelyet. Fontos: a kutyaházat olyan helyre rakjuk, ahonnan a kutya kikukucskálva jól láthatja a kaput, az utcát, hiszen az a feladata, hogy őrizze a környéket. (Ha nincs jó kilátás, nem fogja használni a vackot.) Ezeknek a kutyáknak a bundája akkor tud jól hőt tartani, ha ápolt a szőrzetük, csomókban lógva nem szigetel rendesen, ráadásul ki is sebesedhet tőle a bőrük. Viszont NE fürdessük és NE nyírjuk télen a szőrüket.

KUTYAHÁZ

Hasznos, ha nem közvetlenül a talajon áll a ház, hanem valamivel alátámasztjuk: téglákkal, vagy akár egy raklappal. Így alulról a hideget nem veszi át annyira, és a csapadékos időben sem ázik fel, illetve ha tehetjük szigeteljük a házat. Ne legyen túl nagy, mert ha a belső tér túl nagy, akkor kedvencünk nem tudja kellően bemelegíteni.

NE TEGYÜNK pokrócot, szőnyeget a kutyaházba, mert az vagy a kutya vizes szőrétől, vagy a reggeli harmat miatt átnedvesedik. Egy jó minőségű, lehetőleg vastag „VETBED” (neten keressetek rá) használata kiváló megoldás lehet a ház padlózatának fedésére, mert ennek a speciális anyagnak a teteje mindig száraz és a kutyák nagyon szeretik! Amennyiben a kutya kihúzza a házból, akkor a 4 sarkát le lehet rögzíteni, ezt lehet kétoldalú ragasztóval, vagy kis szöggel. :-) 

A szalma használatával óvatosan bánjunk a benne megbújó paraziták miatt, azonban ha mégis ezt választjuk mindenképpen hetente cseréljük, és ne csak tisztítsuk az ólat, hanem parazitamentesítsük  a friss szalma betétele előtt.

 

ÉLELMEZÉS

Bent tartott kutyák élelmezésén nem kell változtatnunk, azonban a kint tartott kutyák számára érdemesebb a hideg hónapokban magasabb tápanyagértékkel rendelkező élelmet vásárolnunk.

Fokozottan figyeljünk a vizükre, mert könnyen befagyhat, ezért érdemes mindig friss langyos vizet biztosítani számukra.

bottom of page