top of page

Amikor nem a Gazdi a főnök!

 

„Meg akart harapni a saját kutyám! Mindössze annyit tettem, hogy rászóltam, menjen arrébb, hogy le tudjak ülni mellé a kanapéra.”

„Belebújt a szemetesbe a kutyám, és amikor megszidtam érte, morgott rám. Mi baj van vele? Azt hittem szeret engem!”

„A mi kutyánk alapvetően nagyon hízelgő, szerető kis kutya, de amikor rá akarjuk venni, hogy csináljon meg valamit, ránk ugrál, a mancsával ütöget minket”

 

Mi a közös a fenti három kutyában?

Egyszerűen utálatosak, rosszak vagy gonoszak lennének? Nem, ők az alfa (falkavezér). Átvették az irányítást a család felett, ami gondozza őt. Ahelyett, hogy elfogadnák a parancsokat a gazdijuktól, ők osztják a parancsokat! Szerethet téged a kutyád bármennyire, és mégis megpróbálhatja domináns viselkedését rád, vagy a család más tagjaira erőltetni.

 

A kutyák társas élőlények, természetes társas környezetük a falka

 

A falkán belül a falkasorrend és pozíció igen meghatározó szerepet tölt be. A falka vezére az alfa, a főnök, a Legfelső Kutya. Ő kapja a legjobbat mindenből – a legjobb ételt, a legjobb alvó helyet, a legjobb játékot stb. A vezér továbbá az, aki mindenben az első. Ő eszik először, ő lép be valahova és távozik először és ő kapja mindig a legnagyobb figyelmet. A falka többi tagja tiszteletben tartja az ő akaratát és parancsait. Az a kutya, amelyik próbára teszi az alfát, rögtön kap egy fizikai emlékeztetőt, korrekciót, hogy tudja, hol is van a helye a falkában.

 

A családod a kutya falkája

 

 Sok kutya egyszerűen, minden bonyodalom nélkül beilleszkedik az alsóbb szintekre emberi-falkájában, nem teszi próbára a falka sorrendet. Azt teszik, amit mondanak nekik, és nem hívják ki maguk ellen az irányítót. Más kutyák kevésbé illeszkednek be ilyen jól. Egyesek született vezetők, és állandóan próbára teszik az emberi falkavezért. Más fajták úgymond létrázók, mindig próbálkoznak picit feljebb jutni a ranglétrán, egyre közelebb a falkavezéri pozícióhoz. A született vezér típusok és a létrázók jelenthetik a problémát azoknak a családoknak, akik nem számoltak eddig ezekkel a tulajdonságokkal, és nincsenek tisztában a kutyák természetes falka-ösztöneivel.

Néhány család anélkül, hogy tudna róla, arra bátorítja a kutyát, hogy vegye át a falkavezér szerepét. Egyenlőként kezelik a kutyájukat, nem pedig alárendeltként. Különleges jogokat adnak nekik, úgy, mint a kanapén vagy az ágyon való alvás. Nem képzik a kutyát, és megengedik, hogy egyszerűen megtagadja a kiadott parancsok teljesítését. Egy igazi kutya falkában, senki más, csakis az alfa kutya részesülhet ilyen bánásmódban. A falkavezérségnek semmi köze nincs a fizikai termethez. A legapróbb Chihuahua is lehet kegyetlen vezér. Sőt, minél kisebb a kutya, annál inkább hajlanak az emberek arra, hogy szeretgessék, engedékenyek legyenek vele – még inkább domináns viselkedésre ösztönözve ezzel a kutyát, valamint arra, hogy ő irányítsa, birtokolja az embereket.

 

A falkavezér kutyák sokszor teljesen normális, ’jó’ kutyának tűnnek. Magabiztosak, okosak, remekül elvannak a kisgyermekekkel is. Az idegen emberekhez való hozzáállásuk szintén megfelelőnek tűnhet. Minden szép és jó mindaddig, amíg valaki nem keresztezi az útjukat, vagy olyan dolgot kér tőlük, amit nem akarnak megtenni. Akkor aztán ez a csodálatos kutya hirtelen morogni, vicsorogni kezd, vagy éppenséggel meg is akarja harapni az embert, és senki sem érti, hogy miért.

Az igazi kutya falkában, az alfa kutyának nem kötelessége válaszolni senkinek sem. Senki nem ad neki parancsot, vagy mondja meg, hogy mit tegyen. A falka többi tagja tiszteli a pozícióját. Ha egy tag mégis elég önfejű ahhoz, hogy kihívja a vezért, azáltal, hogy próbálja elvenni tőle az ételét/csontját/alvóhelyét, az alfa igen gyorsan helyre fogja igazítani egy kemény tekintettel vagy morgással. Ha ez nem működik, akkor a fogait fogja használni, fizikailag fogja egyértelművé tenni, hogy ő a vezér. Ez teljesen természetes, ösztönös viselkedés – a kutya világában. Egy ember családjában viszont ez a viselkedés elfogadhatatlan, és veszélyes a családtagokra nézve.

 

A kutyáknak szükségük van vezetőre

 

Ösztönös szükségletük, hogy egy falkához tartozzanak. Kell nekik a biztonságérzet, kell, hogy tudják a helyüket a falkában, és hogy pontosan mit várnak el tőlük. Legtöbbjük nem is akar alfa lenni, mert ez óriási felelősséggel jár, vállalni az állandó felügyeletet és irányítást – azt akarják, hogy valaki más adja a parancsokat, és hozza meg a döntéseket. Ha az emberek nem biztosítják ezt a vezetést, akkor kénytelen lesz ő vállalni ezt a szerepet.

Ha úgy gondolod, hogy a kutyád az alfa a háztartásban, akkor valószínűleg úgy is van. Ha csak egy vagy két családtagot tisztel, a többi felett viszont domináns viselkedést tanúsít, ez ugyancsak problémákhoz vezet. A kutya helye legalul kell, hogy legyen a család falka sorrendjében, nem pedig felül, vagy valahol közép tájt.

 

Szerezd vissza az irányítást! Mi segítünk!

Előre egyeztetett időpontban otthonotokban felmérjük a kutyusod és közted lévő viszonyt, segítünk szabályokat kialakítani, valamint határokat felállítani. Szakértői tanácsokkal látunk el, hogyan legyél jó „falkavezér”, de inkább jó gazdája kedvencednek!

 

Annak érdekében, hogy visszaszerezd a család jogát az irányításra, meg kell tanulnia a kutyádnak pár leckét, hogyan legyen alárendelt, nem pedig egyenlő. Megmutatod neki, mit jelent újra kutyának lenni. Amikor még kicsi volt, az anyja megtanította neki, hogy ő (a kutyád anyja) az alfa, és neki engedelmeskednie kell. Kölyökként egy biztos, biztonságos helye volt az alom-falkában, és a biztonságérzet miatt, amit a helyes falkasorrend és vezetés adott neki, arra tudott koncentrálni, amire igazán szüksége volt: növekedni, tanulni, játszani, szeretni, egyszerűen kutyának lenni. A kutyád nem vágyik arra a felelősségre, ami a falkavezérséggel jár, a döntéshozásra, a folytonos irányításra, éberségre, és a pozíciójának megóvására. Egy vezetőt szeretne maga felé, akire felfigyelhet, és akit követhet, ezáltal újra szabadon létezhet, igazi kutyaként az emberek között.

 

Előzetes Időpont egyeztetés: +36 30 747 30 74-es telefonszámon

bottom of page